Oxfile Provencale

6 personer
  • 1, 2 kg oxfilé
  • 1,5 kg potatis
  • 100 g smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • Salt och peppar
Till garnering
  • 50 g vitlökssmör
  • Finhackad persilja
Oxfile Provencale

Gör så här

Skär potatisen i tunna skivor, och lägg i en smord ugnsform.

Pressa vitlöksklyftorna över potatisen och rör om. Låt stå i ugnen på 220 C i ca 25 minuter. Bryn oxfilén runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet, och efterstek det på låg värme i ca 10-15 minuter.

Ta sedan upp köttet och låt det svalna. Tillsätt 1 dl vatten i den heta stekpannan, och vispa runt så att du får en sky. Häll skyn över potatisen. Skär oxfilén i tjocka skivor, och lägg dem på potatisbädden. Såhär långt kan rätten förberedas i förväg.

Klicka över vitlökssmör på köttbitarna, och strö sedan persiljan över.

Låt stå i ugnen några minuter innan servering.

Publicerad i Kött